ΙΛΙΣΣΟΣ/ λίμπο eξótica

Μια 3d εικονική περιπλάνηση 360 μοιρών στα χνάρια του Ιλισσού μάς προσκαλεί να «ξαναδούμε» το ξεχασμένο ποτάμι μέσα στην πόλη της Αθήνας που, αν και αόρατο πια, ποτέ δεν έπαψε να κινείται.

Ο ποταμός Ιλισσός, άλλοτε ιερό ποτάμι της Αθήνας, παίρνει τη μορφή μιας απονενοημένης γκροτέσκας θεότητας και αναδύεται σε σημεία της πόλης, όπου κάποτε κυλούσε περήφανα.

Ως κυριολεκτικά underground, περιθωριοποιημένο και απωθημένο στοιχείο της πόλης, δηλώνει την ύπαρξή του με μια πορεία-«μανιφέστο».

Ο Ιλισσός, που περιγράφεται στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα να διασχίζει ένα ειδυλλιακό τοπίο, έχει καταλήξει σήμερα ένας τσιμεντοποιημένος υπόνομος. Με πρόσχημα υγειονομικά ζητήματα, αλλά και τις επικίνδυνες πλημμύρες που προκαλούσε, κυλά σήμερα αόρατος. Στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν του μπερδεύονται με τη σημερινή του υποβάθμιση. Με τον ίδιο περίπου τρόπο που διευθετήθηκε η κοίτη του, έτσι εμφανίζονται και εξαφανίζονται όλα όσα θεωρούνται «βρόμικα» ή «επικίνδυνα» στην πόλη, όπως κοινωνικές ομάδες, πρακτικές, συνήθειες, καθώς και επιθυμίες. Αλλά δεν παύουν να υπάρχουν.

Η ακάλυπτη κοίτη του στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού, ή «Σάντα Φωφώ», είναι το νήμα που ενώνει το μυστηριακό παρελθόν του με το σήμερα.

Το «ΙΛΙΣΣΟΣ/ λίμπο eξótica» παρουσιάζεται με τη μορφή ψηφιακής εγκατάστασης. Μέσω μιας βιντεοσκοπημένης πορείας 360 μοιρών στο YouTube, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην τρισδιάστατη απεικόνιση της εγκατάστασης και να βιώσει μια σκηνοθετημένη εμπειρία χώρου, έχοντας τη δυνατότητα να κοιτάζει σε 360 μοίρες κάθε στιγμή του βίντεο.

Η εγκατάσταση αποτελείται από έκθεση φωτογραφιών και βίντεο της πορείας/ανάδυσης του Ιλισσού στη σημερινή Αθήνα, αλλά και από μια υποθετική απεικόνιση της underground/χθόνιας ζωής του.

Συντελεστές

Σύλληψη & Ερμηνεία: Νατάσα Σαραντοπούλου

Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης

VFX/3D Artist: Αίας Κόκκαλης

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Ενδυματολόγοι: Δήμητρα Λιάκουρα, Περικλής Πραβήτας

Κατασκευή Περούκους: Pierre Magendie

Σχεδιασμός ήχου: Παύλος Κατσιβέλης

Οργάνωση Παραγωγής: Cultόpια

Τα δικαιώματα επί των απεικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν. 3028/2002).
Το μνημείο Παναθηναϊκό Στάδιο υπάγεται στην αρμοδιότητα Προστασίας Νεωτέρων Μνημίων & Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών.