Μια πολιτιστική πλατφόρμα με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής στη σύγχρονη δημιουργία.

 

Η Cultόpια ερευνά και υιοθετεί σύγχρονες πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης, αναδεικνύει τη βιωματική εκπαίδευση ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής και υποστηρίζει τους νέους επαγγελματίες στο χώρο της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας. Είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση των δράσεων της, έτσι ώστε να αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, αρχικά για τα μέλη της και στη συνέχεια για άλλους επαγγελματίες.

 

Επιμέλεια και συντονισμός 

Επιμελείται και συντονίζει δράσεις, οι οποίες θίγουν κοινωνικές και πολιτιστικές πολιτικές, ενεργοποιούν τη συμμετοχή της κοινότητας στην πολιτιστική ζωή και προάγουν διατομεακές συνεργασίες.

Δημιουργία και υλοποίηση

Δημιουργεί και υλοποιεί προγράμματα, τα οποία συνδιάζουν την ανταλλαγη καλλιτεχνικων πρακτικών, γνώσεων και πόρων, προωθούν το διαπολιτισμικό διάλογο και εμπνέονται από τις αξίες της συλλογικής ευφυΐας και της κριτικής σκέψης.

 

 

Η Cultόpια είναι μια Κοινωνικη Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ). Αποσκοπεί στην καθιέρωση των δράσεων της, έτσι ώστε να αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, αρχικά για τα μέλη της και στη συνέχεια για άλλους επαγγελματίες στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

Κοινότητα

Ομάδα

Κάσση Καφέτση
Co-Founder


Η Κάσση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ από το ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Universidad Carlos III de Madrid στην Ισπανία. Έχει εργαστεί ως βοηθός οργάνωσης και διαχείρισης του τμήματος Centro Danza Canal, Teatros de Canal στη Μαδρίτη, ως μέλος της ομάδας παραγωγής στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ Poetas το 2016 και στο τμήμα Έρευνα Αγοράς στην εταιρεία AC Nielsen στην Αθήνα. Έχει συνδιοργανώσει την εκδήλωση «Ακτιβισμός στην Ψηφιακή Εποχή» στο Google Campus στην Μαδρίτη και είναι υπότροφος του προγράμματος START-Create Cultural Change. Το 2017 συνίδρυσε την πολιτιστική πλατφόρμα Cultopia στην Αθήνα. Με γνώμονα την πολιτιστική εκπαίδευση, ερευνά και προωθεί δράσεις ενσωμάτωσης της τέχνης σε κοινωνικές ομάδες με σκοπό τη δημιουργική έκφραση και τη διαμόρφωση συμμετοχικής κουλτούρας.

 

Ράνια Μαυρίκη
Co-Founder


Η Ράνια εξερευνά τον αντίκτυπο της πολιτιστικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή των αστικών και περιφερειακών κέντρων, ως μέσο κοινωνικής συνοχής και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ και την Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει συν-επιμεληθεί την έκθεση «Αστικές Λεπτομέρειες» και συντονίσει το community project «συν.δεσμοί», μαζί με τον αρχιτέκτονα Λουκά Μπαρτατίλα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος ΝΕΟΝ, έχει συνεργαστεί με το Δήμος Αθηναίων για τη δημόσια διαβούλευση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης και έχει πραγματοποιήσει δίμηνη πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι απόφοιτη της πρώτης φάσης του προγράμματος START-Create Cultural Change, ενώ το καλοκαίρι του 2017 υπήρξε υπότροφος-επιμελήτρια στην έκθεση «Summer of love», στο Artspace Pythagorion στην Σάμο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Schwartz. Το 2017 συνίδρυσε την Cultόpια.

Συνεργάτες

Μάρκος ΠαπουτσάκηςΖωγράφος, Εμψυχωτής / markospapoutsakis.tumblr.com/

Ο Μάρκος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και από τότε δεν την έχει εγκαταλείψει σχεδόν ποτέ. Ζωγράφιζε από πάντα και παράλληλα είχε μια έλξη προς την τεχνολογία. Όντας σπουδαστής Πληροφορικής ξεκίνησε και η περιπέτεια της δημιουργικής έκφρασης αφού ξεκίνησε να ζωγραφίζει επισταμένως και να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, ελεύθερου σχεδίου και σκηνογραφίας. Σήμερα είναι φοιτητής ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχοντας μια πληθώρα επιρροών επιδιώκει τη δημιουργική έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και το κολάζ ενώ πειραματίζεται  και με την τρίτη διάσταση. Εδώ και 4 χρόνια πραγματοποιεί εργαστήρια εικαστικής έκφρασης για παιδιά και εφήβους στο εργαστήρι της Κόκκινης Κλωστής. Έχει παρουσιάσει το ζωγραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνογράφου στο θέατρο. Επίσης εργάζεται ως προγραμματιστής.

Νατάσα Χαντά-ΜάρτινBody musician, Tap dance / movingaroundmusic.com/

Η Νατάσα Χαντά-Μάρτιν είναι χορεύτρια και ακαδημαϊκός από την Αθήνα με κύριο ενδιαφέρον την επιρροή των παραστατικών τεχνών στην έρευνα και την κοινωνική αλλαγή. Παράλληλα με την εκπαίδευσή της στις κλακέτες, την μουσική του σώματος και άλλους κρουστικούς χορούς, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ανθρωπολογία χορού ως η πρώτη Ελληνίδα υπότροφος του Choreomundus: International Master in Dance Knowledge, Practice, and Heritage (2014). Η συνύπαρξη των παραστατικών τεχνών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες την οδηγεί στους χώρους του ακτιβισμού και της πολιτιστικής διαχείρισης. Η Νατάσα πλέον διερευνά τους κρουστικούς χορούς ως εργαλείο ένταξης για ευάλωτες ομάδες και μειονότητες σε μία προσπάθεια να επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα πολιτιστικά και πολιτισμικά.

Κάτια ΠαναγιώτουΕκπαιδευτικός, εμψυχώτρια /

Η Κάτια είναι σπουδάστρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φυσικής. Στο παρελθόν φοίτησε στο ίδρυμα Πλάκα επί τρία έτη στο τμήμα των εικαστικών τεχνών. Με πολλές εργασίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης των Φυσικών επιστημών, στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνοται η αναβάθμιση της επικοινωνίας μαθητή - εκπαιδευτή, μέσω συνδυασμού εκπαιδευτικών μεθόδων, όπως και ο συνδυασμός τέχνης και φυσικής ως διδακτικό μέσο. Έχει αναλάβει και οργανώσει για δύο συναπτά έτη το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για μαθητές δημοτικού με θέμα την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με θεματολογία που αφορούσε την ανακύκλωση και τον κύκλο του νερού, με εργαστηριακή προσέγγιση. Στα πλαίσια του Svoura Project που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, ανέλαβε το συντονισμό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων με καλλιτεχνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό εφαρμογών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε εφαρμογή δικής της επιμέλειας με θέμα την κατανόηση των μαθητών σε σύνθετα θέματα φυσικής. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο των κοινωνικών δράσεων, στο project με τίτλο Re<>direct, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START-Create Cultural Change.

Thomas Künstler Κινηματογραφιστής / thomaskunstler.com/

Γεννήθηκε στη Ρώμη, το 1991.

Μετά τη μετακόμισή
Από 14 ετών, ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του βίντεο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του stop-motion. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο, μετακόμισε στη Μ.Βρετανία για να σπουδάσει Κινηματογραφική Παραγωγή στο University for the Creative Arts, Farnham. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και στη σκηνοθεσία. Αποφοίτησε το 2015, με άριστες επιδόσεις. Ζώντας στο Farnham με Έλληνες φίλους-συμφοιτητές, γνώρισε την ελληνική κουλτούρα και τους ανθρώπους της. Άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα και να αναπτύσσει ένα ζήλο για την ελληνική μουσική. Το 2015/16 παρήγαγε δύο βίντεο με την τεχνική του stop motion, για το ρεμπέτικο (“ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ” και “ΔΕ ΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ”), τα οποία έγιναν viral στην Ελλάδα με περισσότερες από 83.000 θεάσεις, σε διάστημα ενός χρόνου. Ζει στην Αθήνα.

Γιώργος ΤριανταφυλλάκοςΣχεδιαστής/Προγραμματιστής / backpacker.gr

Δίκτυα

BOSCH ALUMNI NETWORKCHANGEMAKERXCHANGECITIZENS LABMITOST

Υποστηρικές

SOCIAL DYNAMOSTART