H Cultόpια γεννήθηκε σαν ιδέα το 2017. Δρώντας στο δυναμικό και αναδυόμενο χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης, το 2018 ιδρύθηκε η εταιρεία Cultόpια με όραμα να συμβάλλει στην πρόσβαση σε μια πολυδιάστατη πολιτιστική ζωή.

 

Από την σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό μέχρι την οργάνωση παραγωγής, την επιμέλεια, και τον συντονισμό, η Cultόpια προωθεί τη σύγχρονη δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των τεχνών και διαφορετικών κοινών και κοινοτήτων. Ταυτόχρονα εστιάζει σε δράσεις κοινωνικο-πολιτιστικού ενδιαφέροντος, χρησιμοποιώντας τον καλλιτεχνικό πειραματισμό, την έμφαση στις διαδικασίες και τους διαθέσιμους τοπικούς πόρους ως πρώτη ύλη για έργα που ενεργοποιούν δημιουργικά τις κοινότητες στις οποίες απευθύνονται.


Ομάδα

Κάσση Καφέτση
Co-Founder


Η Κάσση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ από το ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Universidad Carlos III de Madrid στην Ισπανία. Έχει εργαστεί ως βοηθός οργάνωσης και διαχείρισης του τμήματος Centro Danza Canal, Teatros de Canal στη Μαδρίτη, ως μέλος της ομάδας παραγωγής στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ Poetas το 2016 και στο τμήμα Έρευνα Αγοράς στην εταιρεία AC Nielsen στην Αθήνα. Έχει συνδιοργανώσει την εκδήλωση «Ακτιβισμός στην Ψηφιακή Εποχή» στο Google Campus στην Μαδρίτη και είναι υπότροφος του προγράμματος START-Create Cultural Change. Το 2017 συνίδρυσε την πολιτιστική πλατφόρμα Cultόpια στην Αθήνα. Με γνώμονα την πολιτιστική εκπαίδευση, ερευνά και προωθεί δράσεις ενσωμάτωσης της τέχνης σε κοινωνικές ομάδες με σκοπό τη δημιουργική έκφραση και τη διαμόρφωση συμμετοχικής κουλτούρας.

 

Ράνια Μαυρίκη
Co-Founder


Η Ράνια απολαμβάνει να κάνει τη δουλειά που οι περισσότεροι καλλιτέχνες αποφεύγουν. Ισορροπώντας μεταξύ δημιουργικού χάους και απόλυτης τάξης, της αρέσει να κρυφοκοιτά την καλλιτεχνική διαδικασία εν τη γενέσει της και να βρίσκει δημιουργικούς τρόπους να φέρνει κοντά ετερόκλιτους κόσμους, ενισχύοντας το δημόσιο διάλογο περι τεχνών. Με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ και την Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει συν-επιμεληθεί την έκθεση «Αστικές Λεπτομέρειες» και συντονίσει το community project «συν.δεσμοί», μαζί με τον αρχιτέκτονα Λουκά Μπαρτατίλα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος ΝΕΟΝ, έχει συνεργαστεί με το Δήμο Αθηναίων για τη δημόσια διαβούλευση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης και έχει πραγματοποιήσει δίμηνη πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Tο 2016 συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα START-Create Cultural Change, ενώ το 2017 υπήρξε υπότροφος-επιμελήτρια στην έκθεση «Summer of love», σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, στο Artspace Pythagorion στην Σάμο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Schwartz. Το 2017 συνίδρυσε την Cultόpια.

Συνεργάτες

Όλγα ΚαλλέργηΠολιτιστική διαχειρίστρια / haimalinafestivalblog.wordpress.com/

Η Καλλέργη Όλγα γεννήθηκε το 1995 και μεγάλωσε στα Ανώγεια της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, με κατεύθυνση την Πολιτιστική Διαχείριση, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στην Μπολόνια μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.Έχει εργαστεί ως βοηθός παραγωγής στο τμήμα Παραγωγής της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηνών, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, καθώς και στο τμήμα Προγραμματισμού και Παραγωγής εκδηλώσεων και στο τμήμα εξυπηρέτησης κοινού, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στον πολιτιστiκό οργανισμό "AGIFODENT" στην Γρανάδα, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Placement και έχει εργαστεί εθελοντικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "Sines Del Sur". Τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώνει το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό  φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, στα Ανώγεια. Ως νέα επαγγελματίας στο χώρο, την ενδιαφέρει η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων  και η συμμετοχή σε projects που διέπονται από ομαδικό πνεύμα και έχουν κοινωνικό αντίκτυπο.

Νατάσα Χαντά-ΜάρτινBody musician, Tap dance / movingaroundmusic.com/

Η Νατάσα Χαντά-Μάρτιν είναι χορεύτρια και ακαδημαϊκός από την Αθήνα με κύριο ενδιαφέρον την επιρροή των παραστατικών τεχνών στην έρευνα και την κοινωνική αλλαγή. Παράλληλα με την εκπαίδευσή της στις κλακέτες, την μουσική του σώματος και άλλους κρουστικούς χορούς, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ανθρωπολογία χορού ως η πρώτη Ελληνίδα υπότροφος του Choreomundus: International Master in Dance Knowledge, Practice, and Heritage (2014). Η συνύπαρξη των παραστατικών τεχνών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες την οδηγεί στους χώρους του ακτιβισμού και της πολιτιστικής διαχείρισης. Η Νατάσα πλέον διερευνά τους κρουστικούς χορούς ως εργαλείο ένταξης για ευάλωτες ομάδες και μειονότητες σε μία προσπάθεια να επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα πολιτιστικά και πολιτισμικά.

Thomas Künstler Κινηματογραφιστής / thomaskunstler.com/

Γεννήθηκε στη Ρώμη, το 1991. Μετά τη μετακόμισή του στην Αγγλία, αποφοίτησε με αριστεία από το τμήμα Κινηματογραφικής Παραγωγής, στο University for the Creatives Arts, Farnham, με ειδίκευση στη σκηνοθεσία και την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με το stop motion animation και από το 2015 έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες stop motion μικρού μήκους, το «Ρεμπέτικο» και το «Δε Λες Κουβέντα», που σχετίζονται με την ελληνική μουσική και κουλτούρα. Αυτές οι ταινίες μεταδόθηκαν μέσω του διαδικτύου σε 150 χώρες και έχουν ξεπεράσει τις 100.000 προβολές. Από το 2017, υλοποιεί εργαστήρια stop motion animation για παιδιά, σε συνεργασία με το Animasyros International Animation Festival, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Σήμερα, ο Thomas Künstler μένει στην Αθήνα και αυτό το διάστημα δουλεύει το «Μάρκος», μια ταινία stop motion animation μεγάλου μήκους για τη ζωή του διάσημου μουσικού ρεμπέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.

Μάρκος ΠαπουτσάκηςΖωγράφος, Εμψυχωτής / markospapoutsakis.tumblr.com/

Ο Μάρκος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και από τότε δεν την έχει εγκαταλείψει σχεδόν ποτέ. Ζωγράφιζε από πάντα και παράλληλα είχε μια έλξη προς την τεχνολογία. Όντας σπουδαστής Πληροφορικής ξεκίνησε και η περιπέτεια της δημιουργικής έκφρασης αφού ξεκίνησε να ζωγραφίζει επισταμένως και να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, ελεύθερου σχεδίου και σκηνογραφίας. Σήμερα είναι φοιτητής ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχοντας μια πληθώρα επιρροών επιδιώκει τη δημιουργική έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και το κολάζ ενώ πειραματίζεται  και με την τρίτη διάσταση. Εδώ και 4 χρόνια πραγματοποιεί εργαστήρια εικαστικής έκφρασης για παιδιά και εφήβους στο εργαστήρι της Κόκκινης Κλωστής. Έχει παρουσιάσει το ζωγραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνογράφου στο θέατρο. Επίσης εργάζεται ως προγραμματιστής.

Γιώργος ΤριανταφυλλάκοςΣχεδιαστής/Προγραμματιστής / backpacker.gr

Ο Γιώργος Τριανταφυλλάκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1980. Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. (2010, αντικείμενο: Συμμετοχική Σχεδίαση Λογισμικού). Από το 2011 μέχρι και το 2015 δίδαξε Interaction Design και Web Programming στο Applied Arts Studies College στην Θεσσαλονίκη, partner του Central Lancashire University, UK. Εργάζεται ως freelance προγραμματιστής, τυπογραφικός σχεδιαστής και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε την ψηφιακή τυποθήκη Atypical (atypical.gr). Έχει σχεδιάσει γραμματοσειρές για την Εταιρία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (greekfontsociety-gfs.gr). Το 2017 συμμετείχε στην ομάδα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της νέας οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Δημήτρης Παπάζογλου, Γιώρος Τριανταφυλλάκος και Axel Peemöller). Την ίδια χρονιά διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ 2017).

Εύα Αναγνωστάκημέλος Cultόpια

Γεννημένη το 1988, η Εύα αποφοίτησε από το τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της New Media & Digital Culture στο πανεπιστήμιο UVA (University of Amsterdam). Αποκτώντας εργασιακή εμπειρία στην επικοινωνία με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία μάρκετινγκ και κατόπιν του μεταπτυχιακού της στην Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενεπλάκη σε εγχειρήματα με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας τα, κυρίως στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ανάπτυξης κοινού. Η Εύα είναι υπότροφος του προγράμματος START-Create Cultural Change, ενώ αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη επικοινωνίας στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Τα βασικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της συμμετοχικής κουλτούρας στο αστικό πλαίσιο και στη διασύνδεση πολιτιστικών εγχειρημάτων και δημιουργικών επαγγελματιών με το κοινό τους.

Κάτια Παναγιώτουμέλος Cultόpια

Η Κάτια είναι σπουδάστρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φυσικής. Στο παρελθόν φοίτησε στο ίδρυμα Πλάκα επί τρία έτη στο τμήμα των εικαστικών τεχνών. Με πολλές εργασίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης των Φυσικών επιστημών, στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνοται η αναβάθμιση της επικοινωνίας μαθητή - εκπαιδευτή, μέσω συνδυασμού εκπαιδευτικών μεθόδων, όπως και ο συνδυασμός τέχνης και φυσικής ως διδακτικό μέσο. Έχει αναλάβει και οργανώσει για δύο συναπτά έτη το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για μαθητές δημοτικού με θέμα την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με θεματολογία που αφορούσε την ανακύκλωση και τον κύκλο του νερού, με εργαστηριακή προσέγγιση. Στα πλαίσια του Svoura Project που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, ανέλαβε το συντονισμό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων με καλλιτεχνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό εφαρμογών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε εφαρμογή δικής της επιμέλειας με θέμα την κατανόηση των μαθητών σε σύνθετα θέματα φυσικής. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο των κοινωνικών δράσεων, στο project με τίτλο Re<>direct, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START-Create Cultural Change.

Δήμητρα Μπίλλιαμέλος Cultόpια

H Δήμητρα γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καστοριά. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και μουσικός. Έχει συνεργαστεί με το Entropika Lab, το The Cube Athens και το Ίδρυμα Ευγενίδου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εργαστηρίων αρχιτεκτονικής και ψηφιακών μέσων (τρισδιάστατη εκτύπωση, διαδραστικός ήχος), με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Bios Romansto και το Dynamo Project Space για την παρουσίαση διαδραστικών μουσικών οργάνων και performance της, ενώ το 2016 συμμετείχε στο πρότζεκτ “As One” της Marina Abramovic στο Μουσείο Μπενάκη ως facilitator. Έχει συνεργαστεί και με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως αρχιτέκτων-ξεναγός. Συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα πολιτιστικής διαχείρισης, είναι υπότροφος του προγράμματος START - Create Cultural Change με το πρότζεκτ Prespa Stories και μέλος της πολιτιστικής πλατφόρμας Cultόpια.

Δίκτυα

BOSCH ALUMNI NETWORKCHANGEMAKERXCHANGECITIZENS LABMITOST